Monedele din Europa Centrală şi de Est, care s-au apreciat în ultimul timp, ar putea fi supuse din nou presiunii, potrivit unei analize a Raiffeisen Capital Management. Analiştii Raiffeisen Capital Management consideră că nu trebuie subestimat faptul că o devalorizare puternică a monedei, coroborată cu un regres economic, poate avea un efect stabilizator asupra balanţei comerciale pentru majoritatea statelor, datorită exporturilor mai ieftine şi scumpirii importurilor, car
Monedele din Europa Centrală şi de Est, care s-au apreciat în ultimul timp, ar putea fi supuse din nou presiunii, potrivit unei analize a Raiffeisen Capital Management.
Analiştii Raiffeisen Capital Management consideră că nu trebuie subestimat faptul că o devalorizare puternică a monedei, coroborată cu un regres economic, poate avea un efect stabilizator asupra balanţei comerciale pentru majoritatea statelor, datorită exporturilor mai ieftine şi scumpirii importurilor, care astfel se reduc. „Anumite ţări ale căror monede sunt legate de euro (ex. Ţările Baltice şi Bulgaria) vor suferi mai mult în următoarele luni”, se menţionează în documentul citat.
Factor de risc pentru creditele în monedă străină
Devalorizarea monedei nu reprezintă un panaceu, deoarece gospodăriile private şi întreprinderile cu datorii mari în monedă străină au făcut ca riscul nerambursării creditelor să afecteze băncile în ultimă instanţă şi bugetele de stat, dacă acestea sunt utililizate pentru finanţarea băncilor.
„În ultimii ani, în cazul gospodăriilor private şi întreprinderilor, datoriile în valută străină au crescut considerabil, ceea ce antrenează un potenţial de risc ridicat. Raportat la economiile individuale şi la resursele existente ale Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, acesta poate fi ţinut sub control. Chiar şi în cazul Ucrainei, puternic afectată, datoria naţi