MESERII DE CRIZĂ. Agenţii de pază şi protecţie sunt singurii angajaţi care îşi păstrează posturile atunci când se închide câte o fabrică. Chiar şi o ruină trebuie păzită.
În plină criză, firmele de pază şi protecţie sunt printre puţinele care rămân profitabile. Explicaţia: obţin contracte chiar şi la fabricile de care s-a ales praful, unde angajaţii pot fi număraţi pe degetele de la o mână. „Câştigurile se situează între 800-1.000 lei. Pot creşte până la 2.000 de lei în cazul fostelor cadre din structurile militare care, însă, de regulă au mai mult un rol consultativ”, declară Alina Negrea, consultant în resurse umane.
În fabricile pustii nu mai sunt de găsit portarii care ştiau secretele şefilor şi cine şi cât a furat. Mastodonţii din fier sunt păziţi acum de agenţi ai firmelor specializate. Un astfel de loc de muncă a ajuns să fie vânat la târgurile de joburi.
„În fabrică nu mai e nimic, păzesc vrăbii”
În urmă cu ani buni, halele şi depozitele Fabricii Nicolina erau adevărate furnicare umane. Acum, prin hale bate vântul. În fabrica în care au lucrat 7.000 de oameni, au rămas abia vreo zece angajaţi, plus comitetul director.
De câteva luni, obiectivul a fost luat în pază de o firmă specilizată care a făcut şi angajările. „Am venit ca paznic aici de trei săptămâni. Lucrez 24 cu 48, la poarta 2. Înăuntru nu mai e nimic, păzesc vrăbii şi îi întreb de sănătate pe cei puţini care intră şi ies. Decât să-ţi rupi oasele la vreun patron, e mai bine aici, chiar de iei cu 50 de lei în minus. Stai mai mult degeaba, cum se spune, şi chiar nu cred că aş fi mai găsit loc de muncă în alt domeniu, deşi am mai multe calificări”, ne spune agentul de pază Romică Manole.
Portarii de pe vremuri ştiau tot
Mai multe poveşti are fostul portar Costică Neamţu, care a făcut şcoala de paznici în fabrică şi