Industria IT traverseaza in prezent un moment de usoara confuzie, avand in vedere ca din 1990 si pana astazi a inregistrat un trend permanent ascendent, fara a experimenta situatii de criza, fata de alte industrii care au mai cunoscut si suisuri si coborasuri de-a lungul timpului, spune Adrian Lupulescu, HR manager Eastern Europe Freescale Semiconductor, filiala unuia dintre cei mai mari producatori mondiali de semiconductori.
"Este pentru prima oara in Romania cand inginerii IT, mai tineri sau mai in varsta, se confrunta cu o perioada de criza de piata si acest lucru i-a facut pe unii sa fie putin confunzi. Acesti angajati au fost putin zdruncinati din statutul de reprezentanti ai unor industrii favorizate. S-ar putea ca anul acesta de criza economica generala sa schimbe putin din evolutia salariilor in industrie. Este prima oara in 18 ani cand in IT, din punctul de vedere al competitiei pe resurse si al salarizarii, se frange linia", este de parere Adrian Lupulescu, HR manager Eastern Europe Freescale Semiconductor, filiala unuia dintre cei mai mari producatori mondiali de semiconductori si care detine pe plan local un centru de dezvoltare software, unde lucreaza aproximativ 200 de ingineri. Lupulescu supervizeaza activitatea de resurse umane pentru centrul din Bucuresti si pentru cele din Rusia, Ucraina si Cehia.
Salariile in IT au crescut puternic in ultimii ani, pe fondul cresterii deficitului de specialisti de pe piata, astfel incat un senior software developer a ajuns la 2.000 - 2.500 de euro pe luna. Fiind printre cei mai cautati din piata, specialistii in IT au devenit "rasfatatii" pietei muncii.
Centrul de la Bucuresti nu va fi afectat de restructurarea globala
La nivel global, Freescale, care numara in jur de 20.000 de angajati, trece printr-un proces de transformare de business, care presupune renuntarea la anum