Nenumarate semne de intrebare privitoare la valoarea continutului sunt in permanenta ridicate in salile de consiliu ale companiilor din intreaga industrie a stirilor si in sectorul media in ansamblu, in conditiile in care recesiunea ameninta fundatia pe care si-au cladit strategiile digitale proprietarii de continut.
Timp de peste un deceniu, principiul de baza al internetului a fost ca informatia se vrea libera. Publisherii, broadcasterii si dezvoltatorii de jocuri incep sa descopere, insa, ca publicitatea nu asigura de una singura modelul de business digital sustenabil la care se asteptau, scrie Financial Times.
Rezultatul? Consumatorii, obisnuiti sa se bucure liber de informatii, s-ar putea confrunta cu limitari in crestere.
Rupert Murdoch, presedinte al News Corp., a rezumat recent aceasta schimbare in gandire. "Ne aflam in centrul unei dezbateri epocale privitoare la valoarea continutului, si este clar pentru multe ziare ca actualul model nu functioneaza", a declarat el, anuntandu-si intentia de a incepe sa taxeze continutul online.
Fiecare articol costa
The Wall Street Journal, detinut de News Corp care asemeni Financial Times se numara printre cele cateva ziare de business care taxeaza accesul online, a anuntat la scurt timp dupa aceea ca va introduce printre altele un sistem de taxare a vizitatorilor ocazionali pentru articole individuale.
Proprietari de ziare de la Guardian Media Group la New York Times ar putea introduce de asemenea taxe online pentru continut specializat, insa dezbaterea incepe sa treaca dincolo de sectorul print, grav afectat. Jeff Bewkes, CEO al Time Warner, incearca sa atraga sprijin pentru un sistem "TV Everywhere" prin care programele retelei de cablu ar fi accesibile online fara taxa numai pentru clientii cu abonamente de cablu. Walt Disney analizeaza de asemenea introducerea unor servi