» Bancile ar putea incepe sa acorde credite ipotecare garantate de stat, cu costuri mai reduse pentru beneficiari, incepand din august-septembrie, a declarat Gheorghe Pogea, ministrul Finantelor.
» Expertii imobiliari anticipeaza ca, gratie programului guvernamental, locuintele ieftine, garsoniere si apartamente de doua camere situate la periferia oraselor, ar putea fi "maturate" de pe piata.
Statul poate garanta circa 16.000-17.000 de case cumparate prin programul "Prima casa", iar bancile ar putea incepe sa dea credite pentru acest program din august-septembrie, a declarat ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea. Chiar daca expertii imobiliari sunt deocamdata reticenti in privinta estimarii impactului programului guvernamental asupra pietei locuintelor, ei apreciaza ca garsonierele si apartamentele ieftine vor fi primele "maturate de pe piata", intrucat multi dintre solicitanti vor lua credite de 60.000 de euro, valoarea maxima garantata de stat.
In ciuda crizei financiare, care aproape a paralizat piata imobiliara, Romania continua sa aiba un deficit un milion de locuinte la nivelul intregii tari, raportat la cerea potentiala, iar cei mai afectati de lipsa unei case sunt tinerii. Expertii imobiliari sustin ca publicul-tinta al Guvernului sunt tocmai persoanele fara casa. "Tinta acestui program sunt tinerii, iar acestia vor lua credite de 60.000 de euro, adica suma maxima garantata de stat.
Impactul asupra pietei nu va fi unul extraordinar de mare, in conditiile in care aceasta admite sute de mii de tranzactii imobiliare pe an, iar prin acest program vor putea fi oferite 16.700 de credite, insa masura va stimula vanzarea locuintelor ieftine, adica a garsonierelor situate in zonele semicentrale ale marilor orase si a apartamentelor de doua camere situate la periferiile oraselor", ne-a declarat Ion Radu Zilisteanu, fost pre