Un nou scandal legat de subvenţiile pentru agricultură agită UE. Pe lista celor ce au încasat sume impresionante se numără o bancă din Milano şi o companie franceză gigant din avicultură. Într-un top al ţărilor europene din care provin companii cărora li s-au repartizat, pentru anul 2008, subvenţii de un milion de euro sau mai mult, realizat de Farmsubsidy.org, România ocupă a noua poziţie, având 13 astfel de beneficiari. Pe primul loc se situează Italia
Un nou scandal legat de subvenţiile pentru agricultură agită UE. Pe lista celor ce au încasat sume impresionante se numără o bancă din Milano şi o companie franceză gigant din avicultură.
Într-un top al ţărilor europene din care provin companii cărora li s-au repartizat, pentru anul 2008, subvenţii de un milion de euro sau mai mult, realizat de Farmsubsidy.org, România ocupă a noua poziţie, având 13 astfel de beneficiari. Pe primul loc se situează Italia (189 de beneficiari), urmată de Spania (174) şi Franţa (149). Clasamentul nu include deocamdată Germania, Polonia, Slovacia, Letonia, Lituania şi Cipru, state care nu au făcut încă publice aceste informaţii. Acelaşi top arată că, în 2008, UE a făcut în acelaşi scop circa 700 de plăţi de aproximativ un milion de euro per solicitant.
Situaţia subvenţiilor pentru agricultură a stârnit polemici în mediile europene. Harald von Witzke, profesor la Universitatea Humboldt din Berlin, este de părere că nu există o justificare pentru cheltuirea unor astfel de sume, în scopuri mai curând sociale decât economice. Pe de altă parte, Simon Michel-Berger, reprezentantul fermierilor europeni din cadrul organizaţiei Copa-Cogeca, susţine că aceia care deţin suprafeţe mari de teren trebuie să primească subvenţii pe măsură.
Conform datelor furnizate revistei Capital de către biroul de presă al comisarului pentru agricultură, Mariann Fischer Boel, UE a p