Cunoscut pe vremuri ca ,,Liceul de fete”, Colegiul Naţional „Doamna Stanca“ a ajuns acum una dintre cele mai căutate instituţii de învăţământ din oraş. Şi, în plus, una dintre cele mai complexe. Aici se regăsesc aproape toate formele de învăţământ, de la preşcolari, la gimnaziu şi liceu. Şcoala este prima din oraş care a înfiinţat clasele cu program prelungit, iar elevii pot studia, de la vârste fragede şi până la absolvirea liceului, limba germană şi, cei care au înclinaţie, teologia. Cu toate cămajoritatea clădirilor în care învaţă copiii sunt extrem de vechi, iar unele dintre ele necesită reparaţii capitale, proiectele la care participă elevii şi rezultatele deosebite obţinute de ei compensează multe dintre lipsuri.
Şcoală cu tradiţie
Potrivit documentelor, şcoala germană, o şcoală cu tradiţie, există deja de mai bine de 300 de ani. Clădirea colegiului datează din anul 1870, perioadă în care sunt menţionate aici primele activităţi educaţionale. De-a lungul timpului, a funcţionat mai întâi ca liceu cu predare în limba maghiară, apoi ca gimnaziu şi liceu de fete, în 1948 a primit titulatura de Liceul numărul 2, în 1977 de şcoala generală 6, pentru ca din 1999 să devină colegiu naţional.
Această din urmă perioadă a coincis cu venirea la conducere a actualului director, Nicolae Postolache. Atunci au început şi transformările. Iar cea mai importantă şi prioritară dintre ele a fost structura specializărilor. „Trebuie să recunosc că la început eram puţin derutat, era mai greu, era o activitate nouă, dar împreună cu colegii, care m-au susţinut în mod deosebit, am căutat ca, treptat, să oferim comunităţii servicii cât mai atractive şi chiar să aducem forme de învăţământ noi care să poată fi valorificate pe piaţa muncii.
Nu a fost chiar deloc uşor, dar am încercat să ducem mai departe tradiţia acestei instituţii de învăţământ. Am ţinu