Majoritatea fondurilor de pensii au afişat valori mai mici ale unităţilor decât cele anunţate anterior, după schimbarea regulilor de calcul, reducându-se astfel şi sumele din conturile clienţilor. Din această lună, administratorii fondurilor de pensii private utilizează aceleaşi reguli când calculează valoarea activelor administrate, a unităţilor fondurilor şi, implicit, a randamentelor. Noile reguli au fost impuse de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CS
Majoritatea fondurilor de pensii au afişat valori mai mici ale unităţilor decât cele anunţate anterior, după schimbarea regulilor de calcul, reducându-se astfel şi sumele din conturile clienţilor.
Din această lună, administratorii fondurilor de pensii private utilizează aceleaşi reguli când calculează valoarea activelor administrate, a unităţilor fondurilor şi, implicit, a randamentelor. Noile reguli au fost impuse de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), principala lor misiune fiind o ierarhizare reală a performanţelor fiecărui fond.
În prima zi de aplicare a noilor norme, 4 mai a.c., din cele 14 fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II), nouă aveau un randament mai mic decât cel raportat pe 30 aprilie, iar celelalte cinci aveau randamente mai mari. Şi pentru majoritatea fondurilor de pensii facultative (Pilonul III) aplicarea noilor reguli a avut efecte similare: din 11 fonduri, şapte raportau randamente mai mici, iar celelate cinci aveau randamente mai mari decât pe 30 aprilie. Zilele de 1 – 3 mai au fost nelucrătoare. Până pe 15 mai, două dintre fondurile de pe Pilonul II şi un fond de pe Pilonul III au recuperat scăderea.
Pilonul II: cele mai mari scăderi apar la fondurile BCR şi AIG
La pensiile obligatorii, cea mai mare scădere a randamentului raportat la mijlocul acestei luni faţă de sfârşitul lui aprilie apare la fondul a