Criza economică, coroborată cu aprecierea euro, inflaţia în creştere şi îngheţarea lefurilor din sectorul privat, va împinge cu câţiva ani în urmă nivelul de trai al românilor. Salariul mediu pe economie a ţinut, teoretic, pasul cu scumpirea alimentelor, reflectată prin rata anualizată a inflaţiei. Practic, creşterea salariilor a fost susţinută de primele de sfârşit de an, ajunse cu întârziere la bugetari. Datele INS arată că majorările salariale au de
Criza economică, coroborată cu aprecierea euro, inflaţia în creştere şi îngheţarea lefurilor din sectorul privat, va împinge cu câţiva ani în urmă nivelul de trai al românilor.
Salariul mediu pe economie a ţinut, teoretic, pasul cu scumpirea alimentelor, reflectată prin rata anualizată a inflaţiei. Practic, creşterea salariilor a fost susţinută de primele de sfârşit de an, ajunse cu întârziere la bugetari. Datele INS arată că majorările salariale au depăşit doar în câteva cazuri scumpirile din ultimele 12 luni. Situaţia este chiar mai dificilă pentru cei din sectorul privat. În 2009, veniturile acestora au fost în stagnare sau chiar diminuate. Dacă luăm în calcul şi rata inflaţiei, salariile care vor rămâne la acelaşi nivel cu cel de anul trecut vor avea o putere mai mică de cumpărare.
Concret, carnea şi produsele din carne s-au scumpit, în 2008, cu 7,23%, la care se adaugă o majorare de 2,2% în primul trimestru al acestui an. De la caz la caz, sumpirile ajung la zeci de procente. Țigările, produse care au o pondere însemnată în coşul de consum, s-au scumpit cu 13,7% în 2008 şi cu încă 6,9% în primele trei luni din 2009. Alimentele, băuturile şi ţigările reprezintă 37,7% din coşul de consum stabilit de Institutul Naţional de Statistică.
Cheltuielile românilor au fost mărite anul acesta şi de deprecierea leului faţă de moneda europeană. Cursul de schimb s-a modificat cu circa 17% în favo