Absolventii de studii superioare care se afla in cautarea unui job ar putea sa-si faca loc pe piata fortei de munca chiar si pe timp de criza, prin inlocuirea angajatilor ce ocupa pozitii de entry level platite mult prea bine in raport cu productivitate, apreciaza Thomas Standring, director executiv in cadrul diviziei Human Capital a firmei de audit si consultanta financiara Ernst & Young (E&Y).
“In anumite industrii, este foate posibil ca angajatii de pe pozitii de junior cu salarii relativ mari, care nu dispun de experienta suficienta sau care nu se afla in companii pentru o perioada atat de mare incat sa-si justifice banii pe care ii incaseaza, sa fie concediati si sa fie inlocuiti cu absolventi fara pretentii salariale mari”, afirma Thomas Standring, pentru Wall-Street.
Cei 250.000 de absolventi de facultate de anul trecut au pus o presiune teribila asupra pietei fortei de munca in conditiile in care sfarsitul lui 2008 a adus instalarea crizei economice, care a coincis cu sistarea angajarilor in economie si demararea concedierilor. Mai mult, in lunile urmatoare, va iesi pe piata noua generatie de absolventi, respectiv 150.000-200.000 de oameni, fapt care va accentua presiunea asupra pietei fortei de munca.
Sansa absolventilor de facultate care nu au inca un loc de munca ar putea fi orientarea catre domenii care inca mai fac angajari precum, cum ar fi retail, BPO sau IT&C, sectoare care nu au fost afectate prea mult de criza financiara. Pe langa aceasta, absolventii de facultate ar putea sa-si creasca sansele de angajare micsorandu-si pretentiile salariale in raport cu salariatii aflati pe pozitii de junior.
Cele mai mari salarii pentru posturi de junior se intalnesc in IT&C, financiar-bancar, Business Process Outsourcing (BPO) sau avocatura si oscileaza in jurul a 500-800 de euro lunar, iar o reducere a pretentiilor salariale ale abs