După revolta înăbuşită de la Chişinău, barajul birocratic ridicat de autorităţile moldovene în calea românilor care vor să treacă graniţa de est funcţionează impecabil. Sursa: Reuters
„Bună ziua! Numele meu este X, sunt cetăţean român şi aş dori să ajung în Republica Moldova pentru aproximativ o săptămână, cu scopul de a vizita un prieten. Ştiu că am nevoie de o invitaţie din partea Biroului pe care îl reprezentaţi. Aş vrea să-mi spuneţi de ce informaţii şi de ce documente este nevoie pentru obţinerea invitaţiei. Vă mulţumesc anticipat!”. Am trimis acest e-mail, în repetate rânduri, la adresa migrare@moldova.md, trecută pe site-ul Biroului de Mi graţie şi Azil al Republicii Moldova.
E o tentativă de a apuca de-un capăt firul birocratic întins de autorităţile moldovene, după revoltele anticomuniste din centrul Chişinăului: ne punem în postura românului care vrea să ajungă în Republica Moldova, cu treabă sau, aşa cum scriam, doar pentru a-şi vizita vreo cunoştinţă. Fără şanse de reuşită: respectiva adresă de e-mail este inexistentă, iar mesajele se întorc la expeditor. Vocea enervată care răspunde la telefonul Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti ne confirmă însă că singura şansă se află la Chişinău: „Trebuie să obţineţi invitaţia de la Biroul de Migraţie şi Azil de la Chişinău, după aceea veniţi la noi pentru viză”.
Un „11 septembrie” moldovenesc
Reluăm aşadar încercările de a ajunge la Biroul de Migraţie şi Azil, de data aceasta telefonic. Un amănunt: numerele care apar pe acelaşi site - unul destinat atât basarabenilor, cât şi străinilor, sunt trecute fără prefix de localitate şi de ţară, aşa că durează până binevoitorul turist român se informează temeinic cu privire la evoluţia sistemului moldovenesc de apelare.
Punem cifrele cap la cap, telefoanele sună însă în gol. La un moment dat, o voce anun