Cum s-a hotărît Adrian Porumboiu să facă ceea ce nu va face vreodată: să o lase mai uşor cu fotbalul
Cu tot cu cele 90 + kilograme, Adrian Porumboiu se simte "mic, mic" în Salle Debussy de la Cannes. "Era sîmbătă seara şi mă şi văd pitit în scaun", povesteşte el.
Vedetele aşteaptă ceremonia, iar franţuzoaica Julie Gayet, partenera lui Daniel Auteil din "My best friend" şi membră a juriului, zîmbeşte către zona unde stăteau românii. În aceeaşi zi, filmul lui Corneliu Porumboiu, "Poliţist, adjectiv", cîştigase premiul presei, o reverenţă la adresa unei producţii care, în opinia criticilor, ar fi meritat situarea în competiţia principală.
"Promisiunea, tată!"
Cînd cei doi Porumboiu aud anunţul de decernare, "Un Certain Regard - Politist, adjectiv - Prix du Jury", tatălui i se aburesc ochii. Sigur că recunoaşte, după cum şi acum susţine că au sărbătorit victoria "doar în două restaurante, pe cuvînt!". Aritmetica devine indulgentă cu cei ajunşi "la a douăsprezecea sticlă de şampanie".
Paharul de necaz aproape că nu s-a simţit. FC Vaslui, echipa cu care Porumboiu a cheltuit 14 milioane de euro în ultimii trei ani şi cu care visase să meargă în cupele europene, pierduse mai devreme cu 4-1 la Buzău, cea mai slabă trupă a campionatului. "Promisiunea, tată! Nu uita pariul nostru", îi aminteşte Corneliu, încet, de dincolo de masă.
Porumboiul ăl bătrîn îşi dezbracă sacoul. Peştele din platou poate aştepta. Soarele apusese de cîteva ore, dar pe coasta Mediteranei e cald şi mistralul nu aduce decît aromă de aer din Provence, fără răcoare. Atunci s-a hotărît. Aiurea.
250.000 de euro pe film
"Vorbesc serios! Am făcut un calcul. În cele două filme ale lui Corneliu, «A fost sau n-a fost» şi «Poliţist, adjectiv», am băgat o jumătate de milion de euro. Aproximativ 250.000 pentru fiecare. Pentru mine, u