Chiriasii sunt tot mai agresivi in negocierile cu proprietarii de imobile. Ideea este valabila atat in cazul chiriasilor persoane fizice, cat si la nivelul companiilor care au un sediu inchiriat.
"Cei carora termenul de inchiriere le expira sau cei care au clauze de terminare a contractului se gasesc pe o pozitie puternica, pentru ca putini proprietari se bucura de perspectiva unei cladiri goale in prezent", sunt de parere analistii de la CB Richard Ellis.
Potrivit acestora, investitorii se concentreaza asupra a doua aspecte acum: calitatea si marimea fluxului lor de venit. Acesti factori determina valoarea unui activ, prin urmare, un chirias bun care se ofera sa reinnoiasca contractul de inchiriere are toate sansele sa obtina o reducere a chiriei sau alte beneficii.
Pe cai mari se afla acum si chiriasii "de buna calitate". "Ocupantii initiaza discutii, cautand sa obtina reducerea chiriilor sau discounturi sub forma unor luni cu chirie zero in caz ca-si extind contractul de inchierere. Ei cauta totodata sa modifice termenii specifici de inchiriere -cum ar fi clauza de faliment sau clauza de reinstalare - in favoarea lor, reducand astfel garantiile care trebuie incluse in balanta contabila", explica analistii citati.
"Avand in vedere planurile de extindere aproape inexistente ale companiilor, precum si lipsa de rentabilitate a valorii activelor si a investitiilor, unii proprietari de spatii pentru birouri se afla sub o presiune uriasa, iar puterea de negociere se gaseste adesea in mainile chiriasilor pe multe dintre pietele europene.
Ocupantii care au ocazia de a elibera locul si sunt pregatiti s-o faca sunt si cei mai bine pozitionati. Costul si calitatea spatiilor alternative disponibile, pentru ca un numar din ce in ce mai mare de spatii de calitate intra pe piata, face amenintarea mutarii mult mai credibi