Sodiul menţine echilibrul hidric, reglează tensiunea arterială, influenţează transmiterea impulsului nervos şi activitatea musculară. Valoarea normală a natremiei (sodiul din sânge) este de 135-145 mEq/l, iar cantitatea totală a sodiului din organism este de 90 de grame.
În general, consumăm prea multă sare, uneori 10-12 grame pe zi, deşi necesarul zilnic de sodiu este de 2,4 grame pe zi conţinute în 6 grame de sare. Această valoare se referă la cantitatea totală de sodiu din alimentele consumate, uneori insesizabilă, descoperită doar pe etichetele produselor, şi nu strict la sarea pe care o adăugăm când gătim. Sunt însă diverse afecţiuni în care această doză zilnică trebuie redusă, la recomandarea medicului.
Patologii
Există totuşi situaţii în care cantitatea de sodiu plasmatic scade. Acest lucru se întâmplă în afecţiuni gastrointestinale (diaree, vărsături cronice), boli renale cronice (care evoluează fie cu pierdere de sare, fie cu insuficienţă cronică, din cauza scăderii diurezei), boli ale inimii care ajung în stadiul de insuficienţă cardiacă (în care se produce o retenţie de lichide în organism), în ciroză hepatică etc.
Anumite boli endocrine - diabetul zaharat dezechilibrat, insuficienţa suprarenală, hipotiroidismul, hipersecreţia de ADH (hormon antidiuretic hipofizar care, după cum arată şi numele, scade diureza şi produce retenţie de apă) - se însoţesc de acest efect. Patologia pulmonară (pneumonia şi abcesul pulmonar, cancerul pulmonar, tuberculoza, astmul) se poate asocia uneori cu acest sindrom. Cancerele cu diverse localizări (nazofaringian, duodenal, gastric, pancreatic, prostatic, uterin) adaugă câteodată această manifestare în tabloul lor evolutiv.
Exerciţiile fizice extenuante, la temperaturi mari, cu transpiraţii excesive, urmate de consum de apă, fără cantităţile corespunzătoare de sodiu, p