După invadarea Georgiei de anul trecut şi sprijinirea pe toate căile a celor două provincii separatiste georgiene (Abhazia şi Osetia de Sud), Rusia a scos la suprafaţa abia acum interesele sale: exploatarea de resurse energetice.Compania rusă de stat Rosneft are în plan să prospecteze şi apoi să extragă petrol şi gaze dintr-o serie de perimetre din largul abhaz al Mării Negre. Din acest motiv, şeful Rosneft Serghei Bogdanchikov împreună cu ministrul Economiei din republica separ
După invadarea Georgiei de anul trecut şi sprijinirea pe toate căile a celor două provincii separatiste georgiene (Abhazia şi Osetia de Sud), Rusia a scos la suprafaţa abia acum interesele sale: exploatarea de resurse energetice.
Compania rusă de stat Rosneft are în plan să prospecteze şi apoi să extragă petrol şi gaze dintr-o serie de perimetre din largul abhaz al Mării Negre. Din acest motiv, şeful Rosneft Serghei Bogdanchikov împreună cu ministrul Economiei din republica separatistă, Kristina Ozgan, au semnat la Suhumi un acord-cadru pe cinci ani prin care se alocă Rosneft drepturi asupra perimetrelor maritime.
"Nu intenţionăm să venim şi să facem rapid afaceri cu oricine. Noi dorim să dezoltăm economia de aici. Este un regim fiscal blând, lucru esenţial pentru afacerea noastră", a declarat Bogdanichikov la conferinţa de presă de după semnarea acordului. El a mai dezvăluit că Rosneft mai are în plan construirea de benzinării, precum şi să devină furnizorul principal de carburanţi şi lubrifianţi auto pentru piaţa abhază.
El a dat asigurări că exploatările din largul Mării Negre vor fi efectuate cu respectarea normelor internaţionale de mediu. Primele operaţiuni de extracţie vor fi efectuate în zona oraşului Tuapse, la anul.
Rusia a recunoscut independenţa Abhaziei şi a Osetiei de Sud după conflictul militar cu Georgia. Aşa-zisul