» Pentru ca nu mai au bani sa-si cumpere lucruri noi, multi romani prefera sa-si repare lucrurile vechi din casa – de la electrocasnice pana la imbracaminte si incaltaminte.
» Cu zece lei iti poti repara o pereche de pantofi sau o rochie, in timp ce reconditionarea produselor casnice inseamna cel mult 30% din valoarea unui produs similar nou.
» Romania si-a pastrat, dupa 1990, un adevarat sistem national al atelierelor mestesugaresti. Traditia in domeniu dateaza din 1879.
Puterea de cumparare a romanilor scade pe zi ce trece. Din cauza crizei economice, tot mai multi oameni raman fara slujbe sau castiga bani mai putini, in timp ce alimentele si celelalte produse de baza se scumpesc. In aceste conditii, reducerea cheltuielilor pare a fi singura solutie pentru cei care sunt afectati de recesiunea economica. In loc sa-si cumpere imbracaminte, incaltaminte sau electrocasnice noi, multi oameni incearca sa si le repare mai intai pe cele vechi. Am luat la pas Bucurestiul pentru a vedea daca atelierele de reparatii au intr-adevar mai multi clienti decat in anii trecuti.
Reconditionari pentru toate varstele
Cu cat te indepartezi de centrul orasului si intri in cartierele marginase cu atat numarul manufacturilor creste. Semn ca romanii, mai ales cel cu venituri modeste, a avut mereu in minte ideea ca nu trebuie sa te grabesti sa arunci la gunoi un lucru care s-a stricat. Mai intai du-l la reparat. Daca mai poate fi peticit cumva. La fel zice si Liliana Filip, confectioner la un atelier din cartierul Drumul Taberei, care stie deja ca de cand avem criza economica in Romania, numarul clientilor de la tricotaje a sporit. "Ne-a crescut numarul de clienti. De toate varstele", aflam noi. De la copii pana la pensionari. Fiecare are ceva de modificat – pantaloni, rochii, bluze. Un fermoar rupt. Se pune altul nou. S-a mai ingrasat c