Aproximativ 100.000 de moldoveni care munceau în străinătate au revenit acasă după ce au rămas fără lucru din cauza crizei mondiale, indică datele unui sondaj. Aceasta nemulţumeşte autorităţile comuniste de la Chişinău din două motive: Unu: s-au redus drastic remitenţele, adică o sursă importantă de venituri, şi..., doi: comuniştii văd în aceştia potenţiali votanţi ai opoziţiei în perspectiva alegerilor parlamentare anticipate. Criza economică, resimţită deja din plin de cetăţenii moldoveni, s-ar putea să le dea peste cap planurile electorale optimiste ale comuniştilor.
Comuniştii au trişat din considerente populiste atunci când au decis majorarea salariilor cu 20% cu 4 zile înaintea alegerilor parlamentare din 5 aprilie, spun experţii. În loc de majorarea promisă, după alegeri, Guvernul a cerut primăriilor reducerea cu 20% a cheltuielilor. Acum, cei care au votat la 5 aprilie pentru comunişti anume datorită promisiunii că vor primi salarii majorate se simt amăgiţi şi sunt în aşteptarea alegerilor anticipate ca să-şi poată repara greşeala.
Pe zi ce trece criza economică se adânceşte, oamenii o resimt din ce în ce mai mult, iar pretinsele măsuri anticriză întreprinse de Guvern sunt dezaprobate de economişti, deoarece îndepărtează investitorii şi ruinează pe termen lung economia Moldovei. Preşedintele în exerciţiu, Vladimir Voronin, a cerut majorarea taxei pe valoarea adăugată, stabilirea unui impozit unic pentru persoanele fizice şi dublarea cotei venitului neimpozabil.
Toate acestea au loc pe fonul creşterii alarmante a numărului de şomeri (până la 7,7% din populaţia aptă de muncă), a reducerii cu peste o pătrime a remitenţelor, a scăderii cu 25% a producţiei industriale, a reducerii exporturilor de câteva ori... Producţia de vin, principalul produs moldovenesc destinat pentru export, a scăzut cu 30,4%, iar transportul de mărfur