Ilie are cip. El este unul dintre primii moruni monitorizati prin satelit care inoata zglobii, incepand de marti, in Dunare. Numele i-a fost dat dupa cel al "parintelui" Agriculturii, Ilie Sarbu.
Cu ajutorul satelitului, Ilie, impreuna cu ceilalti confrati marcati, care cantaresc pana la 100 de kilograme, vor putea fi monitorizati clipa de clipa. Marti, ministrul Agriculturii a asistat la implantarea de emitatoare satelitare unor moruni proveniti din lotul de reproducatori salbatici, care au fost eliberati ulterior in Dunare.
Astfel ca primul dintre cei patru sturioni care s-a intors in apele Dunarii a primit chiar numele ministrului Agriculturii. Actiunea a avut loc la statia de reproducere a sturionilor Tamadau, judetul Calarasi, si face parte dintr-un proiect finantat de Guvernul Regatului Norvegiei, in proportie de 85%, in cofinantare cu Guvernul Romaniei. Valoarea totala a proiectului se ridica la peste 1,4 milioane de euro.
Morunii marcati cantaresc intre 70 si 100 kg si provin din lotul de reproducatori salbatici folositi in acest an pentru producerea puietului necesar pentru programul national de populare a Dunarii, finantat de Ministerul Agriculturii.
Cu ajutorul emitatoarele satelitare se va stabili in premiera itinerarul deplasarilor si raspandirea morunilor in Marea Neagra, informatiile fiind vitale pentru programul regional de conservare si redresare a speciei. Dunarea inferioara este singurul fluviu din Uniunea Europeana in care mai traiesc moruni.
"Pe durata cercetarilor, pasionatii vor putea vedea cu ajutorul unor camere speciale cum traiesc morunii la adancimi de 35 de metri, cum se hranesc, cum se reproduc sau cum ierneaza in gropile adanci din albia Dunarii", se arata in comunicatul de la Ministerul Agriculturii.
Morunul migreaza din Marea Neagra in Dunare si inapoi, in functie