Un urs şi două ursoaice cu doi, respectiv, trei pui, circulă nestingheriţi la marginea Braşovului, în apropierea muntelui Tâmpa. Prezenţa lor a fost semnalată deocamdată în cartierul Răcădău, unde coboară la containere, pe strada Dobrogeanu Gherea şi în curtea Liceului Silvic. Sursa: Răzvan Bunea Anunţul oficial a fost făcut ieri de viceprimarul Braşovului, Adrian Gabor. Acesta spune că animalele şi puii lor au fost observate în mai multe rânduri de patrulele poliţiei comunitare şi de reprezentanţii Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Braşov.
Monitorizaţi cu microcipuri
Urşii adulţi sunt dintre cei cărora li s-au montat, în 2007, microcipuri cu emiţătoare de către specialiştii de la Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice (ICAS) Braşov, care îi şi monitorizează. Adrian Gabor a mai precizat că, spre deosebire de urşii adulţi, cei cinci pui văzuţi până acum nu ai microcipuri. Ei au fost născuţi la începutul iernii trecute şi au stat în hibernare cu mamele lor: „Nu ştiu cum se va proceda cu ei, să li se pună emiţătoare. Deocamadată stau cu ursoaicele şi nimeni nu se poate apropia de ei. Va fi destul de complicat”, spune edilul.
De altfel, conform normelor europene de protejare a urşilor bruni, nu este permisă nici un fel de intervenţie, precum trachilizarea sau uciderea mamiferelor, avertizează Gabor, iar sancţiuni prevăzute sunt foarte severe împotriva celor care le încalcă.
Nu le-ajunge ciocolata
„Noi, administraţia locală, dar si vânătorii, nu mai putem face nimic. Urşii pot fi doar monitorizaţi de ICAS, iar vânătorii nu pot decât să le pună momeli de hrană şi să-i ţină astfel departe comunitate”, explică Gabor. Cu toate momelile însă, urşii gunoieri nu se mulţumesc cu hrana ce li se pune în pădure şi coboară la containere. Ursoaicele cu pui o fac cu atât mai mult cu cât