Guvernul din Ungaria, una dintre cele mai afectate tari din Europa Centrala si de Est de actuala criza economica, intentioneaza sa reduca evaziunea fiscala practicata prin intermediul paradisurilor fiscale impunand o taxa pentru profiturile transferate de catre companiile locale in conturile subsidiarelor din strainatate, scrie presa straina.
Prin aceasta masura executivul incearca sa elimine o practica obisnuita in randul companiilor si al antreprenorilor maghiari, care isi transfera profiturile in tari cu un nivel mai scazut al impozitelor, a declarat pentru agentia de stiri MTI Domokos Szollar purtatorul de cuvant al guvernului de la Budapesta.
Impozit de 30%
"Va fi introdus un impozit de 30% pentru profiturile obtinute de companiile maghiare in tari care nu au semnat cu Ungaria un tratat de evitare a dublei impozitari", a declarat Szollar. "Una dintre principalele probleme ale sistemului ungar de impozitare este aceea ca prea putini oameni platesc impozite, asadar taxarea banilor ascunsi in paradisurile fiscale ar reprezenta o sursa importanta de majorare a veniturilor bugetare", a adaugat el.
Decizia executivului maghiar de a lupta impotriva celor care evita taxele ascunzandu-si banii in paradisurile fiscale survine unei serii de actiuni similare intreprinse de guvernele din tarile occidentale, in special din Marea Britanie si SUA. Problema paradisurilor fiscale a fost de fapt unul dintre principalele subiecte de discutie in cadrul summitului G20 desfasurat luna trecuta la Londra. Decizia autoritatilor de la Budapesta este parte a unui pachet de masuri fiscale pentru 2010 elaborat de guvern si care va fi supus aprobarii parlamentului saptamana viitoare, in incercarea de a genera o revenire a economiei fostei tari comuniste.
Parlamentul ungar a aprobat deja saptamana trecuta o serie de masuri fiscale pentru anul in curs,