Pateul foie gras este o delicatesă franţuzească, apreciată în întreaga lume, care face parte din categoria preparatelor culina-re „pretenţioase“, ideale pentru a fi servite la o ocazie specială.
Foie gras, în traducere „ficat gras“, este o pastă specială care se prepară din ficat de pasăre, în general de gâscă sau de raţă. Foie gras de raţă este mai aromat decât cel de gâscă şi are un conţinut mai mic de grăsimi. Preparatul foie gras este cunoscut de peste 5.000 de ani. Se ştie că egiptenii se înfruptau cu această delicatesă încă de pe vremea faraonilor şi că nici romanii nu s-au lăsat mai prejos, căci la ospăţurile date de împăraţi invitaţii mâncau cu plăcere acest preparat. Francezii s-au specializat în prepararea acestei delicatese, ajungând să combine pateul de ficat cu trufe, diverse condimente şi chiar coniac, pentru a-i conferi un gust deosebit. Deşi bucătarii din alte ţări ale lumii au încercat să calce pe urmele gastronomiei franţuzeşti, preparând felurite versiuni de foie gras, gurmanzii spun că nimic nu egalează gustul şi textura preparatului autentic franţuzesc.
Cum se prepară pateul
În Franţa, se păstrează şi acum tradiţia ca raţele şi gâştele care sunt crescute special pentru foie gras să fie îndopate cu porumb fiert, pentru ca ficatul lor să devină cât se poate de gras. În timpul procesului de creştere, ficatul de pasăre nu doar se îngraşă, ci devine şi mai mare, ideal pentru prepararea de foie gras. Acesta este un ingredient de bază al multor preparate pretenţioase şi scumpe, însă cel mai bine foie gras se serveşte ca antreu, la începutul unui festin, atunci când gustul este neutru.
Idei de servire
Înainte de a fi servit, pateul foie gras trebuie să fie ţinut în frigider câteva ore, dar nu la o temperatură foarte scăzută, pentru că ideal este ca pateul foie gras să fie rece, dar nu îngheţat.