Discutiile politice privind membrii conducerii CEC continua la cinci luni de la instalarea cabinetului Boc.
Guvernul Boc inca nu reuseste sa gaseasca solutii concrete pentru a impinge in jos dobanzile la credite in conditiile in care ultimele banci ramase la stat - CEC si Eximbank - detin sub 5% din sistem si nu au destula forta pentru a imprima un trend pe piata.
In martie, dobanda medie la creditele noi in lei pentru populatie s-a situat la 18,86% pe an, conform datelor BNR, in urcare fata de februarie, dar ceva mai jos fata de maximul de 19,07% din ianuarie. Pentru companii, dobanda medie la lei a ramas la peste 20,5%. La euro, bancile au oferit in martie credite de retail la dobanzi nominale medii de 10,12%, in timp ce la corporate au cerut 6,75% pe an.
Nici pentru programul "Prima Casa" nu este clar cum vor putea fi convinse bancile aflate in proprietatea grupurilor financiare internationale sa taie vizibil din dobanzi pentru a face cu adevarat accesibile creditele pentru prima locuinta. Daca dobanzile nu scad, planul Guvernului de a misca si piata creditului, si piata constructiilor va ramane la stadiul de intentie pentru ca foarte putini clienti isi vor permite sa se imprumute.
"Sa vedem cum anume vor cupla bancile la acest program. Este important sa nu avem o reducere a dobanzii de cateva procente, ci una reala, astfel incat eliminarea riscului, pe de o parte, si celelalte masuri care pot fi luate, pe de alta parte, sa duca la o dobanda apropiata de ceea ce inseamna dobanda normala - dobanda de refinantare a bancilor plus un cost minim de administrare si atat", a declarat vicepremierul Dan Nica.
Chiar daca autoritatile au obtinut noi promisiuni din partea bancilor straine ca nu vor fi reduse expunerile pe Romania, iar BNR a redus dobanda-cheie la lei la 9,5%, reluarea creditarii se impotmoleste in reticenta bancherilor de