Banca Naţională a României (BNR) ar trebui să modifice normele de creditare a populaţiei, pentru a se relua finanţarea pe acest segment, mai ales în contextul iniţiativei „Prima casă”, anunţată de guvern, a declarat, azi, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Gheţea. „Ar trebui ca BNR să schimbe normele, pentru că altfel suntem blocaţi. Normele sunt cele din vara anului trecut, când aveam anumite obiective, de temperare a creditului. Nu se �
Banca Naţională a României (BNR) ar trebui să modifice normele de creditare a populaţiei, pentru a se relua finanţarea pe acest segment, mai ales în contextul iniţiativei „Prima casă”, anunţată de guvern, a declarat, azi, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Gheţea.
„Ar trebui ca BNR să schimbe normele, pentru că altfel suntem blocaţi. Normele sunt cele din vara anului trecut, când aveam anumite obiective, de temperare a creditului. Nu se ştia că ar putea fi această situaţie”, a arătat Radu Gheţea, după un seminar economic.
În ceea ce priveşte programul „Prima casă”, Gheţea a apreciat iniţiativa guvernului, dar a menţionat că trebuie purtate discuţii pe o formă clară a actului normativ şi să se analizeze modul în care normele actuale ale băncii centrale se „mulează” pe o astfel de garantare.
Potrivit lui Gheţea, garanţiile acordate de Fondul de Garantare a IMM-urilor sunt considerate colateral, în conformitate cu normele BNR, în proporţie de numai 60%.
Avansul de 5%, pentru clienţii cu venituri mari
Gheţea consideră că una dintre condiţiile anunţate de guvern, respectiv avansul de cel mult 5%, poate fi îndeplinită de bănci, atât timp cât este vorba de clienţi cu venituri înalte, cu o situaţie financiară bună şi un loc de muncă stabil.
„Sunt tineri care lucrează la multinaţionale, la societăţi mari româneşti, care au salarii mari. Şi ei trebuie să ia «Prima