Educatia financiara devine tot mai importanta, pe masura ce lumea si pietele financiare devin din ce in ce mai complicate. Lucrul acesta este valabil nu doar pentru investitori, ci (mai ales) pentru membrii unei familii obisnuite, pusi in fata unor provocari financiare complexe.
Fiecare dintre noi cauta sa isi asigure intr-un fel sau altul, viitorul. Fiecare cautam sa stam sub “umbrela” unei asigurari de viata, sa avem o pensie decenta, care sa ne fereasca de socuri financiare. Dar, in acelasi timp admitem ca ne e dificil sa gasim cea mai buna solutie, pentru ca nu suntem familiari cu mecanismele complicate dupa care pietele financiare functioneaza.
Suntem in stare sa optam in mod riguros pentru destinatiile de vacanta, pentru o bautura racoritoare dar suntem aproape neputinciosi sa decidem lucrurile cu adevarat esentiale, cum sunt cele legate de viitorul fiecaruia- care e pensia privata cea mai buna, ce asigurare de viata ni s-ar potrivi sau care ne sunt cu adevarat nevoile prioritare ce trebuie acoperite. Pentru a putea decide toate acestea in cunostinta de cauza, este nevoie de o minima cultura financiara.
Intr-o lume in care speranta de viata tinde sa creasca, este firesc sa te intereseze ce suport financiar iti va asigura confortul. Avand minime cunostinte financiare, diminuezi riscurile luarii unei decizii gresite, dificil de corectat ulterior.
Intrebarea este insa, cine sa ajute pentru a creste cultura financiara a consumatorului de produse financiare? In primul rand scoala si apoi Statul au un rol foarte important in asta, fiecare prin intermediul canalelor proprii de instruire si comunicare. Unele banci centrale (FED, in primul rand) au pagini de internet dedicate educatiei financiare, cu explicatii dintre cele mai simple date notiunilor celor mai complexe.
E nevoie de programe de educatie financiara,