Cu o saptamana inainte de alegerile europarlamentare, deputatii si-au luat liber ca sa se implice in campania electorala pentru Parlamentul European. In plina criza financiara, cei 334 de deputati isi vor primi indemnizatia intreaga, desi activitatea lor n-are nici o legatura cu legislativul din Bucuresti. PSD si PDL sustin ca e obligatia parlamentarilor sa se implice in “campanii de infomare”, pe cand PNL crede ca alesii ar fi trebuit sa-si ia concediu fara plata. Cele 10 zile de "campanie informativa" costa aproximativ 25 de miliarde lei vechi, echivalentul indemnizatiilor incasate in aceasta perioada de parlamentari.
Conducerea Camerei Deputatilor a decis, luni, ca in perioada 28 mai - 9 iunie, deputatii sa desfasoare activitati in teritoriu. Cum pe 8 iunie este sarbatoarea Rusaliilor, zi libera pentru toata lumea, parlamentarii vor incepe activitatea legislativa pe 9 iunie.
Neoficial, deputatii vor inceta lucrul incepand cu ziua de 27 mai, desi in program sunt trecute activitati in comisiile de specialitate. Multi dintre parlamentari admit ca vor pleca in teritoriu chiar de marti seara 26 mai. Altfel spus, timp de 10 zile alesii isi primesc indemnizatiile fara sa lucreze in Parlament, fiind din punct de vedere legal acoperiti. In plus, isi primesc banii si sumele forfetare lunare de care beneficiaza.
Chiulul legalizat al celor 344 de deputati ne costa cateva miliarde bune la buget. Un deputat primeste o indemnizatie neta de aproximativ 4.500 RON pe luna si o suma forfetara de 6.800 (o indemnizatie si jumatate). In 10 zile lucratoare un deputat primeste aproximativ 3.000 RON punand in calcul si suma forfetara pe 10 zile care este de aproximativ 4.500 RON.
Potrivit unor surse parlamentare, decontarea sumei forfetare se face doar in baza unei declaratii pe propria raspundere. Parlamentarii mai primesc, separat, diurne