Rezervaţia „Dragoş Vodă“ pregăteşte eliberarea primului grup de zimbri. Sursa: Dan Sofronia Ceea ce în urmă nu cu mulţi ani părea a fi o idee utopică - reintroducerea zimbrului în libertate prin pădurile ţării - este foarte aproape să se concretizeze la Rezervaţia „Dragoş Vodă” din Parcul Naţional Vânători - Neamţ.
Aici se derulează un proiect unic în România, care prevede reintroducerea şi reproducerea în libertate a acestei specii pe cale de dispariţie. Eliberarea primului grup este programată pentru începutul anului viitor.
Donaţie din Suedia
În acest sens, conducerea Parcului administrat de Direcţia Silvică Neamţ a mai făcut doi paşi importanţi. La Vânători sunt aşteptate să sosească, în maxim două săptămâni, patru femele. Acestea constituie o donaţie din partea unei rezervaţii din Suedia. Transportul trebuia să sosească încă din aprilie, dar a fost blocat de autorităţile române pentru că unul din exemplare, care avea toate analizele în regulă, provenea dintr-o zonă unde se semnalase „boala limbii albastre“.
„Cu zimbrii din Suedia, rezervaţia va avea 28 de exemplare. Şase sunt crescuţi în scop turistic şi pot fi văzuţi într-un ţarc de câteva hectare de la intrarea în rezervaţie, iar 18 - din care şapte masculi, zece femele şi un pui, într-un parc de aclimatizare, în regim de semilibertate, care se întinde pe 180 de hectare”, a declarat inginerul Sebastian Cătănoiu, administratorul Parcului Vânători. Şi, potrivit medicului veterinar, trei femele ar trebui să fete în aceste zile.
Proiect de 500.000 de euro
Rezervaţia „Dragoş Vodă” a aflat recent că i s-a aprobat un proiect, cu o valoare de 500.000 de euro, depus la ministerul Mediului pentru continuarea etapelor ce duc la eliberarea zimbrilor. Cu aceşti bani se intenţionează cumpărarea a încă 10 zimbri cu „zestre” genetică superioar