Cursul de schimb va ajunge, anul acesta, la nivelul de 4,5 lei/euro potrivit unei analize a Merrill Lynch.De asemenea, dobânda de politică monetară va scădea, în 2009, până la nivelul de 8%, urmând ca anul viitor aceasta să coboare până la 6%. În ceea ce priveşte deficitul de cont curent, analiştii americani estimează că acesta se va reduce până la 8% din PIB urmând ca în 2010 să coboare la 6,5% din PIB.Daniel Dăianu: Sper să evităm o depreciere bruscăAnaliştii economic
Cursul de schimb va ajunge, anul acesta, la nivelul de 4,5 lei/euro potrivit unei analize a Merrill Lynch.
De asemenea, dobânda de politică monetară va scădea, în 2009, până la nivelul de 8%, urmând ca anul viitor aceasta să coboare până la 6%.
În ceea ce priveşte deficitul de cont curent, analiştii americani estimează că acesta se va reduce până la 8% din PIB urmând ca în 2010 să coboare la 6,5% din PIB.
Daniel Dăianu: Sper să evităm o depreciere bruscă
Analiştii economici nu susţin neapărat estimările Merrill Lynch cu privire la cursul de schimb, dar nici nu infirmă această posibilitate.
"Ştiţi cum este: sunt oameni de afaceri care văd un curs de schimb de 4,8 lei pentru un euro, există pe de altă parte, estimări ale Citi Bank ce vorbesc despre un curs de 3,9 lei pentru un euro. Eu nu mă pot lansa în niciun fel de speculaţii. Sper doar să putem evita o depreciere bruscă a leului", a declarat pentru CAPITAL Online renumitul economist Daniel Dăianu.
În ceea ce priveşte scăderea dobânzii de politică monetară, Dăianu susţine că aceasta depinde de mai mulţi factori, cum ar fi "evoluţia inflaţiei sau riscul de depreciere".