Cele circa 20 de banci cu cote de piata mai mici de 1% din activele bilantiere ale sistemului au cumulat in primul trimestru o pierdere neta totala reprezentand aproape 33% din capitalurile proprii din cauza provizioanelor de risc, conform datelor transmise BNR.
In acelasi timp, pierderile au echivalat cu circa 4,7% din activele totale medii ale acestei categorii de banci. Jucatorii de talie mica totalizeaza 6,2% din activele sistemului bancar.
De asemenea, mai mult de zece banci de talie medie, adica detinatoare ale unor cote de piata cuprinse intre 1% si 5%, au cumulat o pierdere de aproape 11% din capitalurile proprii, respectiv 1% din activele lor. Fondurile proprii ale acestei grupe de banci au coborat pana la valoarea capitalului social total din cauza pierderilor inregistrate in trimestrul I.
Bancile mijlocii acopereau la sfarsitul lunii martie aproape 30% din piata. In aceste conditii, sistemul bancar a inregistrat in premiera o rentabilitate negativa a capitalului propriu (ROE), de - 2,88%, desi primele sase banci, cu cote de piata de peste 5%, au raportat profit net pe primele trei luni ale anului. Bancile mari controlau la 31 martie aproape 65% din piata si au inregistrat ROE de 6,23%, fata de 28,55% in septembrie 2008, cand criza inca nu lovise.
In raportarile proprii majoritatea bancilor au continuat sa consemneze profituri dupa standardele internationale, insa in datele pentru BNR multe au inregistrat pierdere pe standardele locale. Pe de alta parte, solvabilitatea jucatorilor mari se situa la 10,64%, in timp ce bancile mici inregistrau un nivel confortabil de peste 20%, iar cele mijlocii - 14,4%. BNR urmareste mentinerea unui prag minim al solvabilitatii de 10% pentru fiecare banca.
Cele circa 20 de banci cu cote de piata mai mici de 1% din activele bilantiere ale sistemului au cumulat in primul trimestru