Doar anul trecut, 331 de oameni au murit în urma unor accidente la locul de muncă. Niciun dosar penal întocmit în astfel de cazuri nu a ajuns însă în instanţă.
Trei morţi şi trei răniţi. Acesta este „bilanţul” ultimelor accidente de muncă produse pe două şantiere din Bucureşti şi Crevedia (judeţul Dâmboviţa), la interval de numai patru zile.
Deşi inspectoratele teritoriale de muncă şi procurorii au deschis anchete peste anchete în aceste cazuri, este foarte puţin probabil să fie tras cineva la răspundere. Cel puţin aşa arată experienţa ultimilor ani în care autorităţile au înţeles să aplice parcă un şablon în astfel de cazuri: anchetele nu sunt finalizate sau se ajunge la vechea concluzie - „mortul este vinovat”.
De fiecare dată, companiile care sunt obligate să le ofere angajaţilor siguranţă la locul de muncă scapă, în cel mai bun caz, cu amenzi.
Ipoteza este susţinută şi de cifrele adunate de Inspecţia Muncii, prezentate recent şi de marile confederaţii sindicale: doar anul trecut, 331 de oameni au murit în accidente de muncă, iar alţi 4.261 au fost răniţi. Niciunul dintre dosarele deschise în această perioadă nu a ajuns în instanţă. În ultimii cinci ani, peste 2.000 de oameni şi-au pierdut viaţa în aceste condiţii, iar posibilii respon sabili au scăpat doar cu nişte simple amenzi.
Sindicatele au cerut, în repetate rânduri, modificarea legislaţiei privind funcţionarea Inspecţiei Muncii, astfel încât angajatorii care nu pun preţ pe vieţile muncitorilor să fie sancţionaţi pe măsură. Până acum, statul român a ratificat însă doar câteva capitole ale Convenţiei europene privind securitatea socială, omiţându-le exact pe acelea care se referă la accidentele de muncă, susţin sindicaliştii.
DÂMBOVIŢA
Răniţi grav după ce au căzut de pe schelă
Dan Forna
Mihaela Năf