Rusii si europenii au un dialog al surzilor, sau cel putin asa pare. E impresia pe care au dat-o dezbaterile Forumului Economic Europa-Rusia, asa cum, la sfarsitul saptamanii trecute, la summit-ul UE-Rusia au existat doua discursuri paralele. Si asta fie ca subiectul este energia, securitatea energetica sau securitatea continentului european. Vorbim mereu despre un parteneriat UE-Rusia, dar rusii simt ca nu sunt tratati ca un partener, in timp ce europenii simt ca nu mai pot avea incredere in Rusia dupa razboiul din Georgia si criza gazelor cu Ucraina.
Singurul punct asupra caruia pare sa existe aceeasi opinie este faptul ca Europa si Rusia sunt interdependente, ca Rusia nu poate fi ignorata si nu se doreste ignorarea ei in conditiile in care este cel mai mare vecin al UE.
Pe de alta parte insa, asa cum remarca Yves Pozzo Di Borgo, senator francez, vicepresedintele grupului parlamentar Franta-Rusia, relatia UE-Rusia este in impas, iar diferentele sunt foarte vizibile, mai ales ca in mintea unora dintre responsabilii din Europa de Est zidul Berlinului nu a fost daramat.
O alta evidenta a fost relevata in urma formului: ca rusii au o pozitie comuna, iar europenii sunt divizati, motiv pentru care devin incapabili sa aiba o relatie serioasa cu Rusia si sa ajunga la un acord cu vecinul de la Est. "Europenii tin prea mult la principii, in timp ce rusii sunt mai pragmatici", a spus tot Di Borgo, care a recomandat o atitudine pragmatica si europenilor, mai ales daca vor sa faca fata concurentei puterilor emergente - China, India -, demers in care au nevoie de o alianta cu Rusia.
Probabil ca aliantele pot deveni conjuncturale, caci altfel, exista diviziuni mult prea evidente intre cele doua parti: fie ca e vorba despre securitatea continentului, conflictele inghetate, energie. Presedintele Basescu a avansat ideea ca este mai mult