» Romania a ajuns la o intelegere cu gigantul rusesc Gazprom, pentru construirea unor depozite subterane de gaze. La schimb, rusii ar fi obtinut promisiuni privind sprijinul Romaniei pentru gazoductul South Stream. Romania s-a trezit in afara jocului energetic ruso-european si incearca sa repare oalele sparte in relatia cu Rusia, cred specialistii.
» Coincidenta sau nu, la Forumul Economic UE-Rusia Traian Basescu a devenit mult mai echilibrat in ce priveste nemultumirile fata de Rusia si nu a mai aruncat vorbe grele, asa cum a facut-o saptamanile trecute pe subiectul Republica Moldova. Romania are numai de pierdut daca ii intoarce spatele Rusiei, in schimb South Stream va merge inainte cu sau fara noi, considera analistii.
Ministrul economiei, Adriean Videanu, a confirmat la Forumul Economic Rusia-UE, care se desfasoara la Bucuresti, ca Romania a ajuns la o intelegere cu Rusia, in legatura cu o firma mixta formata din Romgaz si Gazprom, gigantul energetic rusesc, care sa construiasca depozite subterane de gaze si termocentrale in Romania. "Nu e bine sa tii toate ouale in acelasi cos", a raspuns Videanu la intrebarea de ce am intra in parteneriat cu rusii de la Gazprom. Saptamana trecuta, dupa intalnirea de la Moscova dintre Videanu, companiile de gaz romanesti si Gazprom, partea rusa a anuntat ca au avansat discutiile privind acceptul Romaniei pentru trecerea gazoductului ruso-italian South Stream prin Marea Neagra.
Romania nu ar avea nimic de castigat daca ar ramane in continuare ostila fata de proiectul energetic al Rusiei, crede analistul economic Aurelian Dochia: "South Stream merge inainte indiferent de ce face Romania. In domeniul energetic, exista niste jucatori mari care nu tin cont de jucatorii mici, iar Romania nu a stiut sa isi asume un rol important in acest domeniu. Poate asistam la o revenire pe ultima suta de metr