Guvernul va infiinta un fond de garantare pentru proiectele cu finantare de la Uniunea Europeana, destinat garantarii creditelor angajate de autoritatile locale, a anuntat vicepresedintele PD-L Gheorghe Flutur.
"Ar urma sa fie un fond pentru garantarea imprumuturilor pe termen scurt pe care autoritatile locale, primariile de exemplu, le iau pentru 60-90 de zile, in asteptarea banilor de la Uniunea Europeana. Acest fond ar permite autoritatilor locale ca, in intervalul scurt de timp de la prima plata la a doua plata, sa poata lua in conditii mai bune un credit. O strategie ar putea fi discutata miercuri (astazi - n.n.), in sedinta Guvernului", a explicat pentru ZF Gheorghe Flutur.
Reprezentantii Executivului au discutat ieri despre absorbtia fondurilor de la UE, in conditiile in care datele nu arata deloc bine.
Potrivit Finantelor, doar 4% (aproximativ 200 mil. euro) din banii destinati de UE Romaniei, 5,6 mld. euro intre 2007-2009, au ajuns la beneficiari.
Saptamana trecuta in sedinta coalitiei PSD-PD-L s-a decis convocarea, ieri, la Bucuresti, a presedintilor agentiilor de dezvoltare regionala, dupa ce ministrul dezvoltarii Vasile Blaga a aratat ca media de absorbtie a banilor pe Programul Operational Regional (POR), care numai in acest an are 450 mil. euro, este de 35%.
Unul dintre motivele acestei rate mici de absorbtie ar fi chiar lipsa banilor, pentru ca programele post-aderare presupun ca, mai intai, bene-ficiarii sa demareze proiecte pe bani proprii si, pe masura ce ele sunt derulate, cheltuielile sunt returnate din fondurile Uniunii. (In acest moment la Trezoreria statului sunt 2 mld. euro din banii UE care asteapta sa fie cheltuiti.)
Prefinantarea creste de la 20% la 30%
Pana la infiintarea acestui fond de garantare a imprumuturilor, premierul Emil Boc a anuntat ca plafonul in limita caruia statul asigura prefina