Marea Britanie a blocat, din motive politice, un contract de 400 de milioane de lire sterline (450 de milioane de euro) ce ar fi urmat sa fie atribuit Romaniei pentru modernizarea flotei de elicoptere a Fortei Aeriene Regale, potrivit publicatiei The Times.
Contractul presupunea efectuarea de catre Eurocopter in Romania a unor lucrari de modernizare a 33 de elicoptere de tip Puma, dar parlamentarii laburisti sunt ingrijorati de reactia alegatorilor pe fondul cresterii somajului in Marea Britanie.
Publicatia britanica nu precizeaza compania romaneasca, care ar fi urmat sa faca reparatiile pentru elicopterele Fortei Aeriene Regale. Insa este vorba de IAR Ghimbav, companie al carei actionar majoritar a ramas in continuare statul (64,8%), in urma mai multor incercari de privatizare esuate. Directorul IAR Ghimbav, Neculai Banea, a declarat pentru ZF ca lucrarile de modernizare ar fi urmat sa fie facute la Brasov in baza unor subcontracte ale intreprinderii brasovene cu Eurocopter, parte a gigantului EADS. El nu a dorit sa precizeze valoarea contractelor pe care IAR le-ar fi castigat in acest parteneriat cu Eurocopter.
IAR Ghimbav cere presiunea Bucurestiului asupra Londrei
"Vom faca maine (azi - n.n.) o interventie pe langa Guvernul Romaniei pentru a-i convinge sa faca presiuni pe langa oficialii Marii Britanii pentru a continua cu acest contract. Este important ca Guvernul britanic sa inteleaga ca acest contract este foarte benefic pentru ei, avand in vedere ca forta de munca este mai ieftina in Romania", a declarat Banea.
"Britanicii trebuie sa inteleaga ca si forta lor de munca a avut de castigat de pe urma Romaniei, dupa ce am cumparat doua fregate de la ei (Coventry si London, iesite din uz, modernizate de EADS si rebotezate de partea romana Regele Ferdinand si Regina Maria - n.n.)", a mai spus Banea.
Elicopterele de ti