Fanii celor mai in voga echipe de fotbal din Europa platesc pana la 200 de euro pentru un bilet la finala Champions League de la Roma si calatoresc intre 850 km si aproape 1.700 km pentru a vedea pe teren Barcelona si Manchester.
Finalistele Champions League, Manchester si Barcelona, ce pot fi urmarite in aceasta seara de la ora 21:45 in direct la PRO TV, sunt adevarate masini de facut bani, cu venituri de peste 300 mil. euro pe sezon si cu loturi estimate la aproximativ 400 mil. euro fiecare.
Manchester este cel mai profitabil club de fotbal din Europa, obtinand un profit operational (EBITDA) de 101 mil. euro, cu toate ca se afla pe locul doi in topul cluburilor cu cele mai mari venituri in sezonul 2007/2008 avand incasari de 324,8 mil. euro. Echipa britanica a avut insa de suferit din cauza deprecierii lirei sterline in fata euro cu aproape 25% pe parcursul anului trecut. Barcelona se afla pe locul trei in topul intocmit de firma Deloitte al celor mai mari cluburi europene, cu venituri aferente sezonului trecut in valoare de 308,8 mil. euro.
De unde vin banii
Castigarea Champions League in sezonul trecut in fata rivalilor de la Chelsea a adus echipei din Manchester aproape 43 de milioane de euro, in timp ce castigarea Premier League a mai adus in conturile clubului inca 62,3 milioane de euro. Manchester United a obtinut 128,2 milioane de euro sub forma de venituri in ziua meciului (incasari din meciurile jucate pe teren propriu si care provin in mare parte din vanzarea de bilete si abonamente).
Veniturile din drepturile de televizare s-au ridicat la aproape 116 mil. euro si sunt asteptate sa creasca in conditiile in care televizarea urmatoarelor trei sezoane din Premier League va baga in conturile echipelor britanice 2,2 mld. euro.
Veniturile din drepturi de televizare, plasa de siguranta
Veniturile din dre