Tiriac a renuntat la fondul de vanatoare, cu o suprafata de 10.224 de hectare, in urma cu doua luni, dar va pastra complexul cinegetic, cu o suprafata de 1.157 ha, care are statutul unei crescatorii de vanat si nu face parte din fondul cinegetic, potrivit lui Ilie Mihalache, consilier la directia de management cinegetic a Ministerului Agriculturii.
Tariful de gestionare a fondului a crescut foarte mult, fiind majorat incepand cu sezonul de vanatoare actual, care a debutat la 15 mai. Potrivit responsabililor ministerului, taxa pentru gestionarea fondului de vanatoare era de aproximativ 80.000 de lei (circa 20.000 euro) pe an, insa legislatia in domeniu a fost modificata, astfel incat in prezent depaseste 300.000 de euro. Tariful este calculat prin multiplicarea unei sume fixe (3.819 euro) cu numarul de pasi de licitatie la procedura din 2005 (81 de trepte de licitatie).
Pana la ora transmiterii stirii, omul de afaceri Ion Tiriac nu a putut fi contactat pentru declaratii pe acest subiect.
Potrivit legislatiei actuale, fondul cinegetic poate fi atribuit direct catre o persoana fizica sau o asociatie de proprietari, care detine cel putin 51% din suprafata fondului.
In cazul in care documentatia nu este depusa in termen de 15 zile de la data anuntului, care in acest caz este 21 mai, Ministerul Agriculturii va organiza o licitatie pentru atribuirea gestiunii fondului de vanatoare.
Ministerul Agriculturii a initiat deja procedurile de atribuire directa a fondului cinegetic de la Balc, cei interesati de gestionarea acestuia putand depune documentatia in termen de 15 zile lucratoare, incepand din 21 mai.
In cazul in care fondul cinegetic nu va fi incredintat direct, se va organiza licitatie. Contractul de gestionare a fondului cinegetic va fi semnat pe 10 ani, fie ca acesta va fi atribuit direct sau prin licitatie. Domeniul de la Balc se afl