Potrivit analistului Vladimir Socor, de la Fundaţia Jamestown din SUA, proiectul South Stream este o „cacialma a Rusiei, menită să împiedice proiectul Nabucco”. În opinia sa, proiectul rusesc nu are şanse de reuşită pentru că „nu are nici fondurile, nici resursele de gaz necesare pentru îndeplinirea lui, asta în timp ce perspectivele Nabucco sunt mult mai bune”. În opinia Vladimir Socor, menirea South Stream este aceea de a ţin în blocaj proiectele de pe co
Potrivit analistului Vladimir Socor, de la Fundaţia Jamestown din SUA, proiectul South Stream este o „cacialma a Rusiei, menită să împiedice proiectul Nabucco”. În opinia sa, proiectul rusesc nu are şanse de reuşită pentru că „nu are nici fondurile, nici resursele de gaz necesare pentru îndeplinirea lui, asta în timp ce perspectivele Nabucco sunt mult mai bune”.
În opinia Vladimir Socor, menirea South Stream este aceea de a ţin în blocaj proiectele de pe coridorul sudic de transport energetic. Demonstraţia sa se bazează pe faptul că „Rusia încearcă să îşi impună opinia că numai ea are acces la resursele de gaz din Asia centrală, astfel încât orice posibil investitor în Nabucco să îşi schimbe punctul de vedere”.
Până acum, Rusia a avut două tentative notabile de a bloca proiectul Nabucco. Prima a fost promisiunea către furnizorii din Asia Centrală (Turkmenistan, Kazahstan şi Uzbekistan) că le va plăti preţuri europene pentru gazul pe care îl vând, numai să nu vândă direct europenilor. A doua tentativă a fost promisiunea faţă de cumpărători, că le va reduce preţurile. Cumulate, cele două condiţii conduc spre o afacere proastă, pentru că ruşii ar cumpăra de la asiatici gazul la un preţ mare şi l-ar vinde europenilor la un preţ mai mic.
Eventuale scenarii
Luate separat, ambele „promoţii” ruseşti au o parte negativă. Dacă ar cumpăra la preţuri mici de la turkmeni, ar trebui să vândă la p