Şeful statului francez a insultat Casa Regală britanică, refuzând să o invite pe regina Elisabeta a II-a la comemorarea a 65 de ani de la Debarcarea în Normandia. Palatul Buckingham a avut o reacţie aproape furibundă faţă de refuzul lui Nicolas Sarkozy şi, mai ales, faţă de explicaţia lipsită de orice delicateţe pe care a dat-o Palatul Elysee. Acesta a răspuns că nici nu avusese în plan să invite la comemorarea Debarcării în Normandia vreun membru al familiei regale britanice şi că, oricum, preşedintele Sarkozy s-a concentrat asupra "principalului eveniment", şi anume, vizita preşedintelui american, Barack Obama.
Refuzul invitării reginei Elisabeta a II-a, care este atât suverana Marii Britanii, cât şi şeful de stat al Canadei, echivalează cu o insultă la adresa memoriei celor 17.556 de militari britanici şi 5.316 de militari canadieni care au murit pentru eliberarea Franţei şi sunt înmormântaţi pe teritoriul francez. Cifrele nu includ piloţii şi marinarii ale căror corpuri neînsufleţite nu au fost găsite niciodată.
SARKO AMERICANUL
Din partea Marii Britanii, numai premierul Gordn Brown a primit invitaţie de la francezi până la urmă. Dar atât de târziu, încât cei aproximativ 400 de veterani pe care Guvernul britanic le sponsoriza pelerinajul la locurile unde au căzut camarazii lor de luptă, sunt nevoiţi să piardă şi ei evenimentul, pentru că nu au mai găsit bilete pe feribot şi la hoteluri.
În schimb, Sarkozy şi Obama vor participa la evenimentul internaţional la St. Mere eglise, primul oraş eliberat de americani şi la Utah Beach, unul dintre cele două locuri unde au aterizat trupele lor. S-a aflat şi că un principal canal al televiziunii franceze va acoperi în exclusivitate, pe perioada unei zile întregi, programul participării lui Obama la acest eveniment. "Este un nou prilej pentru relaţiile franco-americane", au mai spus surse de