Numarul mic de contributori ai sistemului de sanatate, plecarile in strainatate ale medicilor si platile informale de ordinul sutelor de milioane de euro sunt cateva dintre problemele sistemului sanitar romanesc pe care introducerea asigurarilor private le-ar rezolva.
Potrivit unui raport al Comisiei Europene citat de reprezentanta Signal Iduna, platile neoficiale din sistemul de sanatate sunt de aproximativ 400 mil. euro, „ceea ce limiteaza accesul populatiei la serviciile deja platite prin contributiile la asigurarile sociale".
In legatura cu nivelul redus al deductibilitatii asigurarilor private, reprezentantii Ministerului de Finante spun ca nu parghiile fiscale ar relansa aceasta piata, ci reforma din sistemul sanitar.
„Dupa patru ani de cheltuieli nu se vad schimbari in calitatea sau in infrastructura din spitale. De aici incepe problema dumneavoastra. Rolul asiguratorului privat este un plus de competitivitate", a spus Gratiela Iordache, secretar de stat in cadrul Ministerului Finantelor Publice.
In ceea ce priveste nivelul maxim de 250 de euro deductibil anual, Iordache a precizat ca „acest tip de calcul este aproape la acelasi nivel in toate tarile".
„Nu intotdeauna solutia fiscala este cea mai facila. Ne-am obisnuit sa ne adresam efectelor si nu cauzei", a spus Iordache.
Pe de alta parte, autoritatile mai spun ca nu a existat un lobby puternic al firmelor din domeniul asigurarilor private de sanatate, asa cum au facut firmele de pensii si care a dus la implementarea Pilonului II anul trecut. „Nu asteptati sa vina cineva din partea Guvernului sa va rezolve problemele. Aveti o forta teribila. Puteti sa va uniti si sa faceti lobby. La pensiile private asa s-a intamplat", a spus Mihai Seitan, consilier de stat pentru munca si protectie sociala al premierului Emil Boc. Seitan este unul din oamenii cheie din r