Romania nu va trimite nici un specialist in agricultura in Parlamentul European, desi tara noastra este a treia ca marime in privinta suprafetei agricole din Uniunea Europeana. Listele de partid sunt pline de profesori, ingineri mecanici, jurnalisti, analisti politici. Abia la UDMR, pe pozitia 39 putem intalni un inginer agronom, dar, pe un astfel de loc, nu are nici o sansa sa ajunga in Parlamentul European.
Agricultura este un domeniu strategic, dar si foarte sensibil pentru tara noastra. Legislatia in domeniul agriculturii este adoptata la Bruxelles si Strasbourg, nicidecum in Parlamentul Romaniei. Ca toate celelalte tari membre, am pierdut suveranitatea in aceasta materie. De aceea este foarta importanta prezenta romaneasca in Parlamentul European, mai ales in conditiile in care, la anul, se va adopta bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2013-2018, iar tarile mari vor cere reducerea subventionarii agriculturii.
Timp in care fermierul roman se roaga la Dumnezeu sa ploua pentru ca pamantul sa dea roade, iar banii de la UE sunt blocati in programe de calculator care nu functioneaza. Pe de alta parte, fostul ministru al Agriculturii Dacian Ciolos a criticat partidele politice ca le-au facut taranilor promisiuni electorale fara acoperire, in campania din toamna, iar acum li se spune ca UE nu vrea sa le acorde subventii.
Nici unul dintre candidatii aflati pe locurile eligibile de pe listele de partid nu are studii si nu a lucrat in domeniul agriculturii. Romania trimite in Parlamentul European 33 de deputati si, dupa cum arata sondajele de opinie, PDL si PSD au sanse sa trimita in PE in jur de 15 europarlamentari, PNL – opt, UDMR – trei sau patru. Printre acestia putem gasi economisti ca Theodor Stolojan, de la PDL, sau Corina Cretu, de la PSD, ingineri mecanici precum Dragos-Florin David (PDL), mai multi juristi precum Renate Weber, d