Pretul mediu al apartamentelor din Bucuresti a coborat sub 100.000 de euro in luna mai, pentru prima data dupa boom-ul imobiliar din anii trecuti.
Tranzactiile pot fi, insa, incheiate la o valoare mai scazuta, avand in vedere ca preturile pot fi negociate.
De la inceputul anului, cele mai mari deprecieri s-au inregistrat in Drumul Taberei si Vitan Mall, de 25 de procente, fata de inceputul anului. De asemenea, preturile au scazut cu 20 de procente in Stefan cel Mare, Victoriei, Oltenitei, Crangasi, 13 Septembrie, Nerva Traian, Colentina, Unirii si Iancului, scrie Ziarul Financiar.
Per total, preturile la apartamentele vechi au scazut cu cinci procente, pentru a doua luna la rand, aceasta parand sa fie trendul pietei pentru vara 2009, potrivit analistilor.
"Estimez ca preturile de tranzactionare vor ramane in scadere in urmatoarele luni, dar este foarte greu de precizat un procent exact. Totul depinde de relaxarea conditiilor de creditare", spune Silviu-Gabriel Tudor, manager al agentiei Activ Imob.
La nivel mondial, insa, analistii sunt de parere ca piata imobiliara nu isi va reveni decat in momentul in care preturile vor incepe, din nou, sa creasca. Acel moment este, totusi, indepartat, mai ales din cauza surplusului de case disponibile pe piata, care mentin un pret scazut, chiar daca se inregistreaza o usoara crestere a cererii, potrivit The Wall Street Journal.
Piata imobiliara din SUA, la cel mai scazut nivel din ultimii 21 de ani
De exemplu, in Statele Unite exista destule locuinte scoase la vanzare cat sa acopere cererea pentru urmatoarele 9,8 luni, peste media de sase luni, dar sub nivelul maxim atins, de 11,3 luni.
Astfel, piata imobiliara din SUA continua sa scada, potrivit indicelui S&P/Case-Shiller a preturilor pentru locuinte. In primul trimestru din acest an, i