Schema de ajutor a fost trimisă la Comisia Europeană pentru a fi aprobată
IMM-urile se numără şi ele printre beneficiari, alături de companiile de stat
Consiliul Concurenţei a aprobat ieri schema de ajutor de stat privind companiile deţinute de Ministerul Economiei şi de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), deci la care statul este acţionar.
Bugetul total al acestei scheme este de 180 de milioane de euro, dintre care 30 de milioane de euro pentru schema de salvare. Pentru a fi aplicată, schema de ajutor de stat are nevoie şi de acceptul Comisiei Europene. „Având în vedere faptul că această schemă a fost analizată, informal, de către Comisia Europeană, ne aşteptăm ca autorizarea şi implementarea măsurii de sprijin să se facă într-un termen cât mai scurt", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
De schema de ajutor de stat pot beneficia şi IMM-urile, care vor fi nevoite, la fel ca şi companiile de stat, să prezinte un plan de restructurare pentru a obţine bani de la stat, plan care trebuie avizat fie de AVAS, fie de Ministerul Economiei. Pentru ajutoarele de stat de peste 10 milioane de euro este nevoie ca proiectul de restructurare să fie aprobat şi de Comisia Europeană, numărul total de beneficiari fiind estimat la circa 50 de firme. Schema aprobată de Consiliu este promovată printr-un proiect de Hotărâre de Guvern care prevede instituirea unui mecanism mai mare de ajutorare a mediului de afaceri, cu un fond total de circa 600 de milioane de euro. La începutul săptămânii, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a anunţat că autorităţile pregătesc anularea datoriilor pe care le au la stat Compania Naţională a Huilei (CNH) şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO). Datoriile celor două companii deţinute de stat se ridică la peste 370 de milioane de euro, dintre care 300 de mi