COPLATĂ. Noul sistem pe care îl va introduce Ministerul Sănătăţii ar putea limita fenomenul şpăgii în spitale. Sursa: Răzvan Vălcăneanțu
Ministerul Sănătăţii va primi un miliard de euro finanţare de la Banca Mondială pentru a introduce coplata în sistemul de sănătate. Este vorba despre sumele pe care cetăţenii le vor plăti din buzunarul propriu pentru anumite investigaţii şi intervenţii medicale. Prin coplată nu se urmăreşte doar aducerea unor sume suplimentare de finanţare în sistemul sanitar, ci şi combaterea mitei.
Iniţiatorii speră că, odată ce pacienţii vor contribui la asigurările sociale de sănătate şi, în plus, vor plăti analize şi investigaţii imagistice pe chitanţă, ei vor fi mai puţin tentaţi să le ofere şpagă doctorilor. Dacă însă o bună parte din banii astfel strânşi de spitale şi policlinici nu va ajunge la medici, fenomenul şpăgii nu va fi eradicat. „Să nu uităm că inclusiv în privat există medici care mai primesc atenţii”, arată Virgil Păunescu, consilier pe probleme de sănătate.
Cerinţă a oficialilor europeni
Pentru ca românii să poată trece, din toamnă, de la „plata în plic” la cea „pe chitanţă”, reprezentanţii ministerului sunt obligaţi să reglementeze cadrul legal până la 1 iulie. Odată cu implementarea acestui sistem, ar putea fi puse la punct asigurările medicale private, după modelul pensiilor private.
Discuţii despre modul în care ar trebui implementat acest sistem au avut loc, ieri, la sediul Ministerului Sănătăţii. Deocamdată, oficialii ministerului au refuzat să precizeze câţi bani se vor strânge la buget din coplată. Ei au declarat însă că implementarea acestui sistem este urgentă, deoarece e nevoie de surse suplimentare de finanţare a spi talelor. În plus, şi oficialii europeni insistă pentru asta.
Modele din ţările ex-comuniste
În prezent, doar 5