Fost director executiv al AMOFM, Dumitru Pelican a dezvăluit pentru Jurnalul Naţional câteva dintre dedesubturile şi repercusiunile Ordonanţei 37, care a decapitat structurile administrative deconcentrate.Jurnalul Naţional: De ce protestaţi cu atâta vehemenţă faţă de această ordonanţă?
Dumitru Pelican: Ordonanţa 37, una politică şi care a confiscat administraţia, este cea mai penibilă şi odioasă din istoria guvernelor post-decembriste. A fost dată în vinerea mare de Paşti şi a fost publicată în Monitorul Oficial în prima zi lucrătoare. Este doar o gogoriţă electorală, prin care au anulat Legea 188, a funcţionarului public, pentru a-şi pune în pâine clientela politică. Dacă vreţi, a fost vorba despre confiscarea funcţiilor publice.
Aşa-zisul examen a fost de fapt un interviu în care a contat doar recomandarea politică. Perioada de înscriere, conform ordinului fiecărui ministru de resort, era 11 mai, ora 15:00, în care se făcea precizarea expresă că nu se admit întârzieri. Au continuat să se înscrie la o săptămână după termen, chiar cu o zi înainte de examen. Este fals şi uz de fals. Toată clasa funcţionarilor publici aşteaptă decizia Curţii Constituţionale, care, din câte ştim, se va pronunţa la 3 iunie.
Personal, cum aţi procedat?
La Bucureşti e un caz aparte. Deşi premierul a spus că cei cu rezultate pot continua, eu nu m-am prezentat la acest simulacru de examen, întrucât ştiam clar că nu am recomandare şi era sub demnitatea mea să particip. Nici unul dintre cei opt directori adjuncţi de la Bucureşti, din echipa de la AMOFM, n-a avut recomandare, pentru că noi nu am făcut politică.
Mai mult decât atât, sunt cazuri la Sectoarele 1, 2 şi 3, când la trei colegi de-ai noştri adjuncţi, deşi au fost declaraţi admişi, li s-a pus în vedere să renunţe la funcţii, pentru că nu au recomandare politică. Li s-a mai spus că dacă