Guvernul britanic a amânat atribuirea unui contract de 400 de milioane de lire sterline către Eurocopter România de teama reacţiei alegătorilor, care cred că englezii ar trebui să îşi ajute economia lor. Eurocopter România este un joint-venture între concernul francez Eurocopter şi compania IAR Ghimbav.
Contractul prevede modernizarea a 33 de elicoptere de transport de tip Puma care urma să fie realizată în ţara noastră de către Eurocopter. Parlamentarii laburişti se tem însă de reacţia britanicilor, în condiţiile în care rata şomajului este într-o continuă creştere. În aceste condiţii, britanicii se gândesc să aloce acest contract, a cărui valoare este între 250 şi 400 de milioane de lire sterline, companiei britanice Augusta Westland, dar pentru modernizarea aparatelor Sea King ale Marinei regale, nu a celor de tip Puma. Lucrările ar urma să se desfăşoare în Yeovil, creând astfel sute de locuri de muncă.
Oficialii militari britanici spun că este inadmisibil ca pe timp de criză să se trimită lucrări de sute de milioane de lire în România şi că, oricum, armata are nevoie de elicoptere în Afghanistan. Până acum, armata britanică închiria elicoptere sovietice de tip vechi pentru a face faţă nevoii de aparate de zbor.
„Acest contract ar permite Westland să angajeze mai mulţi oameni şi ar ajuta şi compania Rolls-Royce, care fabrică motoarele”, a declarat Bernie Hamilton, coordonatorul sindicatului Amicus, una dintre organizaţiile revoltate de decizia iniţială a britanicilor.
Cu toate acestea, o parte din membrii cabinetului britanic îşi doresc planul iniţial, de atribuire a contractului modernizării elicopterelor Puma către Eurocopter România, deoarece acest lucru ar garanta în viitor contracte cu producătorul de avioane Airbus, parte a grupului EADS, cel care controlează şi Eurocopter. Guvernul britanic a amânat atribuirea unui contract de 400