ONU şi Statele Unite consideră că amplificarea programului nuclear şi tot mai profunda izolare demonstrează că nord-coreenii se pregătesc să "exporte" arme de distrugere în masă în întreaga lume.
Testul nuclear din acest debut de săptămână şi lansările de rachete aer-sol ce au urmat au pus pe jar comunitatea internaţională.
"Nu suntem îngrijoraţi doar de faptul că au o armă nucleară, ci de ceea ce vor face cu ea şi unde va merge. Este foarte greu să ştii cu cine vorbesc şi unde îşi trimit lucrurile", a spus un oficial american, citat de Wall Street Journal.
Nord-coreenii vând rachete de scurtă şi lungă distanţă în valoare de 1.5 miliarde de dolari anual. Dacă cele mai multe ajung în Iran sau Siria, inamici declaraţi ai Washingtonului, altele aprovizionează state aliate interesului american, ca Egipt şi Pakistan, spun analiştii de la Phenian.
Pedepse de la vest şi est
Testul nuclear va duce din nou la interzicerea exporturilor nord-coreene în ţări ca Japonia şi Coreea de Sud. Mai mult, ajutoarele internaţionale pentru Coreea de Nord vor fi blocate, iar acest embargo ar putea dura ceva vreme.
Deşi preşedintele american Barack Obama, secretarul de stat Hillary Clinton şi consilierul pe probleme de securitate James Jones au denunţat public poziţia deosebit de ofensivă a Phenianului, ambasada nord-coreană la Washington nu s-a sinchisit să facă nici măcar o declaraţie.
Atât partea americană, cât şi Israelul acuză regimul comunist că a contribuit decisiv la creşeterea arsenalului balistic dintr-o zonă delicată ca Orientul Mijlociu. Acuzaţii care "rimează" perfect cu cea de sponsorizare a terorismului.
Statele Unite spun că, din fericire, coreenii nu deţin încă tehnologia necesară pentru a folosi arme nucleare prin intermediul rachetelor. Însă tot americanii recunosc că s