Îngrijitorii copiilor compatrioţilor plecaţi în străinătate ar putea fi supuşi unor teste psihologice. Un proiect de lege care îşi propune să reglementeze situaţia minorilor ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate urmează să fie luat în discuţie în Senatul României. Conform proiectului de lege, părinţii care doresc să plece la muncă în străinătate vor avea obligaţia de a notifica Serviciul Public de Asistenţă Socială (SPAS) despre intenţia de a părăsi ţara.
Una dintre prevederile proiectului de lege specifică faptul că, pentru a putea pleca la muncă în străinătate, părintele trebuie să găsească o persoană din familia extinsă, adică rudă până la gradul IV, care să aibă grijă de minori. Proiectul interzice încredinţarea copilului unor persoane care nu fac parte din familia extinsă.
Venit minim obligatoriu
Îngrijitorul trebuie să „dispună de echivalentul salariului minim brut pe economie (600 de lei)” şi trebuie „să facă dovada trecerii unui test psihologic care să-i denote capacitatea de a-şi asuma responsabilitatea creşterii unui copil”.
Pentru părinţii care nu stabilesc o persoană care să ia în îngrijire copiii atunci când pleacă în străinătate au fost propuse amenzi între 2.500 de lei şi 10.000 de lei.
Florin (37 de ani) şi Crinuţa Cîrstea (35 de ani), din Dâmboviţa, se află de şase ani în Spania. Cei doi copii ai lor, Florin (15 ani) şi Andruţa (14 ani), au rămas în grija bunicilor. Crinuţa Cîrstea nu este de acord cu testul psihologic. „Cum credeţi că-mi voi lăsa copiii, lumina ochilor, în grija unor nebuni?“
„Ce facem dacă bunica are un venit de 300 de lei?“
Florentina şi Ştefan Cucu, ambii de 35 de ani, din Balş, au venit în Spania acum patru ani. În România îi aşteaptă fetiţa lor, elevă în clasa a VIII-a, căreia îi trimit bani lunar. „Socrii şi cumnaţii me