O operă fundamentală a Evului Mediu creştin, pentru prima oară în limba română.
Editura Polirom anunţă publicarea, în premieră, a traducerii integrale în limba română, în patru volume, a celei mai importante opere a lui Toma din Aquino, „Summa theologica”. Concepută ca o impresionantă sinteză, „Summa theologica” constituie pentru cititor o cale regală de intrare în spiritualitatea Evului Mediu occidental. Toma din Aquino a fost condamnat, în 1277, la trei ani după moartea sa, de oficialităţile ecleziastice pentru 63 de teze din „Summa theologica”.
Volumul întîi este prefaţat de Adriano Oliva, O.P., şi tradus de Alexander Baumgarten (coordonator), Cristian Bejan, Andrei Bereschi, Gabriel Chindea, Marcela Ciortea, Emanuel Grosu, Laura Maftei, Mihai Maga, Adrian Muraru, Laura Maria Popoviciu, Vasile Rus, Delia Săvinescu şi Wilhelm Tauwinkl. Se află în curs de apariţie „Summa theologica”, volumul al II-lea.
O viaţă intelectuală magnifică
„Toma din Aquino a ilustrat în cea mai importantă operă a sa, „Summa theologica”, spectacolul unei vieţi intelectuale magnifice, care a reunit teologia şi filosofia într-un efort de înţelegere a Creatorului şi a ordinii creaţiei. Alăturînd sursele greceşti şi arabe ale filosofiei celor iudaice şi patristice ale creştinismului, el a realizat o sinteză a carierei sale intelectuale. Expresie vie atît a soluţiilor pe care gîndirea scolastică le-a dat problemelor ce izvorau din sursele menţionate, cît şi a tensiunilor în urma cărora s-a născut modernitatea europeană.
„Summa theologica” poate fi înţeleasă doar prin prisma circumstanţelor în care a apărut, fiind un dialog al ideilor vehiculate de dominicani, franciscani şi seculari în mediul intelectual de la Universitatea din Paris a secolului al XIII-lea. Acest volum cuprinde integral prima parte a operei, dedicată chestiunilor de