În anul universitar 2009-2010, sunt multe locuri la facultăţile care pregătesc ingineri. Sursa: Codrin Prisecaru
Anul acesta, universităţile vor pune la dispoziţia absolvenţilor de liceu aproximativ 62.000 de locuri fără taxă, ofertă asemănătoare celei din anii trecuţi.
Pentru că tabelul prezentat în paginile 10-12 ale acestul supliment nu ne-ar fi permis o prezentare integrală a numărului de locuri, defalcate pe universităţi sau pe specializări, vă prezentăm câteva date generale pentru a putea estima şansele pe care le aveţi la admitere şi după acest criteriu.
Oferta cea mai bogată vine din partea Universităţii „Babeş- Bolyai” din Cluj-Napoca: 4.800 de locuri subvenţionate de stat. Principalele concurente oferă 4.460 de locuri (Universitatea Bucureşti), respectiv 3.360 (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, din Iaşi).
În ceea ce priveşte modul de distribuire a locurilor în cadrul celor trei uni ver sităţi de referinţă, cele mai multe au fost alocate facultăţilor cu profil economic, celor de Litere şi Drept, iar cele mai puţine locuri sunt la Teologie, Biologie, Fizică şi Filozofie, unde oferta este puţin peste o sută de locuri.
Opţiuni pentru ingineri
Politehnica are anul acesta o ofertă extrem de generoasă: 4.750 de locuri, cele mai multe fiind repartizate Facultăţii de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei. Tinerii cu aplecare spre domeniul tehnic, interesaţi să studieze la Iaşi, pot opta pentru unul din cele 2.950 de locuri ale Universităţii Tehnice Iaşi, iar cei care preferă Ardealul au la dispoziţie 2.500 de locuri la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca.
Economia, la mare căutare
Ca în anii trecuţi, studiile economice vor avea mare căutare şi anul acesta. 2.650 de locuri subvenţionate de stat sunt oferite de Academia de Studii Economice Bucureş