BUCUREŞTI. Studenţii admişi pe locurile subvenţionate de la buget au şanse maxime să prindă un loc de cazare ieftin. Ceilalţi se vor înfrunta cu problema deficitului de locuri. Sursa: Călin Ilea
Bătaia pe locurile în cămine va fi destul de acerbă şi în acest an. O veste bună primesc doar cei care au şansa de a intra pe un loc susţinut de la bugetul de stat: pentru ei, locul în cămin este sigur.
Ca să cazeze cât mai mulţi tineri studenţi, sunt universităţi unde se acceptă varianta supracazărilor sau a transformării sălilor de lectură în dormitoare.
200 de cereri neacoperite la Arhitectură
Pentru anul universitar 2009-2010, Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, spre exemplu, are peste 2.500 de locuri de cazare în căminele studenţeşti proprii. „Ne permitem să acoperim toate cererile studenţilor care intră la buget”, susţine Iuhan Neuner, rec torul UTCB. Taxa lunară de cazare în cămin este de cel mult 80 de lei.
La Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, unde sunt disponibile 520 de locuri, preţurile sunt un pic mai mari, ajungând-se la 100 de lei pe lună pentru un loc. „În fiecare an rămân în jur de 200 de cereri pe care nu le putem acoperi. Dar, în acest moment, avem un cămin în construcţie şi pe altul îl renovăm”, spune Emil Barbu-Popescu, rectorul Universităţii de Arhitectură.
Supracazare cu acord
În căminele Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară se vor pune la dispoziţia studenţilor peste 3.300 de locuri.
„La nevoie, şi în cazul în care şi tinerii sunt de acord, mai putem să punem câte un pat în cameră, şi astfel numărul locurilor disponibile poate creşte cu 500. De asemenea, mai avem sălile de lectură pe care le-am transformat în camere, unde mai putem caza câte opt-zece studenţi”, spune Alecu Ioan-Nicolae, preşedint