Sporurile magistratilor sau ale unor functionari, sporuri castigate in instanta in procese intentate administratiei, ar putea fi anulate in urma unei decizii de ieri a Curtii Constitutionale, care a dat castig de cauza Presedintiei intr-o sesizare impotriva Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ).
Guvernul Boc, care doreste anulari de sporuri si indemnizatii primeste o mana de ajutor, la care este dificil de spus daca spera, in conflictul pe care il are cu magistratii pe aceasta tema.
Curtea Constitutionala a constatat intr-o decizie, nemotivata inca, exis-tenta unui conflict de natura consti-tutionala intre ICCJ si Parlament si Executiv, in cazul sesizarii presedintelui Traian Basescu referitoare la depasirea atributiilor de catre puterea judecatoreasca in privinta sporurilor salariale pentru magistrati si personalul asimilat.
Concret, Curtea spune, potrivit profesorului de drept constitutional Ioan Stanomir, ca "din acest moment, actele care au fost emise de instante si care prevedeau sporuri salariale pentru magistrati sunt lovite de nulitate. Ceea ce spune Curtea este ca puterea judecatoreasca nu poate decide asupra propriei grile de salarizare".
Guvernul Emil Boc a intrat in conflict cu magistratii si cu personalul auxiliar din magistratura in urma intentiei de a le anula o mare parte dintre sporuri.
Conflictul nu este insa de acum, pentru ca aceasta situatie dateaza din anul 2000, cand, printr-o ordonanta de urgenta data in timpul vacantei parlamentare, Guvernul de atunci a anulat o parte a sporurilor magistratilor.
Acestia au atacat in instante deciziile guvernului si au castigat, desi intelegerea politica intre cele doua puteri era ca sporurile sa fie incluse in salariu - cu alte cuvinte se majora salariul, dar nu se mai dadeau sporuri pe viitor.
Situatia revendicarilor salariale in instanta a luat amploare in urma